Arbetsrätt
Fel att övervaka elektronisk kommunikation
Integritet. Europadomstolen för mänskliga rättigheter slår fast att en arbetsgivare i Rumänien inte hade rätt att övervaka en anställd – med hänvisning till respekten för den anställdes privatliv: – Vi har länge efterlyst en lag om arbetstagares personliga integritet, säger Dan Holke, vd och chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.
Mannen var anställd som ingenjör på ett företag i Rumänien. På arbetsgivarens begäran skapade han ett Yahoo-messengerkonto för att kunna svara på frågor från kunder. Den 13 juli 2007 informerade arbetsgivaren honom om att det fanns bevis för att han hade använt kontot för privata ändamål. Ingenjören nekade till anklagelserna. Då tog arbetsgivaren fram en utskrift på 45 sidor över all hans elektroniska kommunikation en julivecka 2007. Där fanns meddelanden som ingenjören hade skickat till sin bror och hans fästmö om personliga angelägenheter.
Den 1 augusti samma år valde arbetsgivaren att avsluta ingenjörens anställning, med hänvisning till att han hade brutit mot företagets interna regler, som förbjöd de anställda att använda företagets resurser till privata ändamål.
Ingenjören stämde då företaget i en nationell domstol i Rumänien. Han menade att beslutet att avbryta anställningskontraktet var ogiltigt och stod i strid med konstitutionen och strafflagen. Domstolen gick på arbetsgivarens linje: arbetsgivaren har rätt att sätta regler för hur internet får användas. Ingenjören hade dessutom blivit informerad om vilka regler som gällde, menade domstolen.
Ingenjören överklagade domen till en högre instans. I överklagan framhöll han att rätten inte tagit hänsyn till att det måste finnas en rimlig balans mellan arbetsgivarens rättigheter och den anställdes rätt till ett privatliv. Även där gick domstolen på arbetsgivarens linje. Men inte Europadomstolen för mänskliga rättigheter, som nu kritiserar de rumänska domarna. Europadomstolen slår fast att rumänsk domstol inte hade kunnat avgöra om mannen i förväg fått veta att hans e-post kunde övervakas. Inte heller hade hänsyn tagits till omfattningen av övervakningen eller graden av intrång i den anställdes privatliv.
Läs mer:
Dan Holkes förhoppning är att domen ger lyskraft åt fackens önskemål om ett regelverk om arbetstagarens personliga integritet i Sverige.
– I dag är arbetsgivaren skyldig att förhandla med facket innan olika kontrollåtgärder införs. Men till syvende och sist är det fortfarande arbetsgivaren som bestämmer.
– Arbetsgivaren får bestämma hur internet ska användas, men här handlar det om en anställd som blivit övervakad i hemlighet. Och du som anställd behöver kunna kommunicera med din familj även om du är på jobbet. Arbetsgivaren ska självklart inte ha rätt att ta del av det, säger Dan Holke.