Arbetsrätt

Ett år innan bärplockares arbetsgivare kontrolleras

Migrationsverket hinner inte kontrollera bärplockares avtal under bärsäsongen. Personen på bilden har ingen direkt koppling till artikeln. Foto: Pontus Lindahl/TT

Ansökningarna att få jobba som bärplockare är 25 procent fler än förra året.<br/>– De ska vara garanterade den lön som står i anställningserbjudandet, säger Robert Kollberg på Migrationsverket. Men en färsk dom från AD kan säga det motsatta.

Publicerad

Migrationsverket fick i höstas lagstöd för att kontrollera att arbetsgivaren verkligen tillämpar de villkor som anges i arbetsanställningserbjudandet efter att de tvååriga arbetstillstånden beviljats. Den kontrollen kan göras tidigast fyra månader efter att arbetet påbörjats, vilket är en alldeles för lång tid för bärplockarna. Efter fyra månader är bärsäsongen över.

– Den kontrollen går inte att tillämpa på bärplockarna, därför genomförs en kontroll av arbetsgivarna året efter, säger Robert Kollberg på Migrationsverkets tillstånds­enhet i Stockholm.

Han säger också att Migrationsverket gör vad det kan och att det blir lite bättre för varje år vad gäller bärplockarna. Hittills har drygt 4 000 ansökningar om arbetstillstånd inkommit från bärplockare från länder utanför EU. Det är 20–25 procent fler än förra året.

För att en bärplockarlön ska anses följa kollektivavtalet ska den vara 19 772 kronor per månad för en heltidstjänst.

Men den lön som angivits till Migrationsverket håller inte för en tvist i Arbetsdomstolen. Det visar en dom från i mars i år. En snickare från Irak fick i början runt hälften av den lön han lovats i anställningserbjudandet. Det var det erbjudandet som låg till grund för hans arbets- och uppehållstillstånd i Sverige. Byggnads stämde då den enskilda byggfirma som stod för anställningserbjudandet och krävde skillnaden mellan den lön medlemmen fått och den han skulle ha haft enligt uppgifterna till Migrationsverket.

I domstolen frågade företagarens advokat om det inte var för att snickaren skulle få arbetstillstånd som man skrev att lönen skulle vara 29 300 kronor i månaden.

– Nej, vi är fem stycken i familjen, svarade snickaren.

Men Arbetsdomstolen fann inget som talade för att snickaren och firmaägaren hade kommit överens om den lön som stod i anställningserbjudandet. Den lön som uppgivits till Migrationsverket är inte detsamma som en avtalad lön. Byggnads förlorade den delen av talan, dom 19/15.

Företaget måste ha filial i Sverige

Många krav på arbetsgivaren:

Erbjuda anställningsvillkor på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt i branschen.

Erbjuda så mycket arbete att lönen blir minst 13 000 kronor i månaden före skatt.

Fylla i ett anställningserbjudande.

Ge Kommunal tillfälle att yttra sig över anställningsvillkoren.

Visa att tidigare anställda eller anlitade bärplockare har fått lön.

Redovisa hur företaget klarar av att betala bruttolönen plus eventuella sociala avgifter till bärplockaren.

Redovisa en skriftlig plan för hur arbetet ska organiseras och hur transport, mat och logi ska ordnas.

Redovisa vilka kostnader den anställda eller anlitade personen ska stå för.

Visa dokumentation på att den anställda eller anlitade personen fått information om anställningsvillkoren, allemansrätten och om svenska trafikregler.

 

Kraven på bärplockaren:

Bärplockaren måste ha ett giltigt pass.

Han eller hon måste ha fått ett erbjudande med anställningsvillkor på samma nivå som svenskt kollektivavtal eller vad som är brukligt i yrket eller i branschen.

Det erbjudna arbetet måste vara tillräckligt omfattande för att ge en bruttolön på 13 000 kronor.

Källa: Migrationsverket

Avtalsfakta:

LO har beslutat att det är Kommunalarbetareförbundet som har organisationsrätten och avtalsrätten för den som plockar bär.

Om ett svenskt företag köper tjänsten bärplockning från ett utländskt företag måste det utländska företaget ha en filial i Sverige. Det är arbetsgivaren eller uppdragsgivaren i Sverige som ska garantera att anställningsvillkoren på Migrations­verkets blankett Anställnings­erbjudande gäller.

Är bärplockaren anställd av ett utländskt bemanningsföretag som inte har verksamhet i Sverige ska bemanningsavtalet tillämpas, oavsett om det finns ett kollektivavtal eller inte.