Arbetsrätt
Därför vill Air France-facket överklaga domen
Ny rättegång. Air France-ledningen är tillfreds. Men facket protesterar. Nyligen kom domen i fallet med de sönderrivna skjortorna hos det franska flygbolaget.
Det var i oktober 2015 som två av flygbolaget Air Frances direktörer flydde från huvudkontoret i Roissy, utanför Paris, jagade av en uppretad folkmassa. Deras skjortor var sönderrivna och de tvingades klättra över ett stängsel.
Drygt ett år efter den tumultartade historien presenterar tingsrätten i Parisförorten Bobigny domen i fallet.
Tre anställda döms skyldiga för att ha utövat våld mot direktörerna och mot två säkerhetsvakter. De får mellan tre och fyra månaders fängelse villkorligt. Elva personer ska betala böter på 500 euro vardera för materialförstörelse i samband med bråket.
Air Frances ledning vill nu lägga ärendet åt sidan, och har meddelat att företaget är nöjt med domen, eftersom den erkänner att det förekom illegalt våld vid demonstrationen.
Men det blir sannolikt en ny rättegång. De dömda kommer att överklaga, säger David Ricatte som är en av personalrepresentanterna i Air Frances styrelse och dessutom medlem i facket CGT liksom de flesta av de dömda.
– Domstolen har inte tagit hänsyn till det våld som företagsledningen utövade på personalen. Efter flera års uppoffringar och nedskärningar presenterade man en ny plan som innebar att 2 900 tjänster skulle bort, säger Ricatte till Lag & Avtal.
Polemiken kring rättegången handlar inte bara om huruvida historien är orättvis eller inte, utan beror också på att det har varit svårt att ta reda på vem som egentligen gjorde vad under bråket. I själva verket har inte domstolen kunnat säkerställa exakt hur skjortorna revs sönder. Bevisföringen har framför allt baserats på videofilmer, och det har till exempel varit svårt att avgöra om en person utövar våld eller tvärtom försöker försvara direktörerna.
David Ricatte säger att bristande bevisföring är ytterligare en anledning till att överklaga.
Men även andra rättegångar är att vänta. Fem anställda avskedades efter bråket. Deras fall ska inom sinom tid också prövas i franska arbetsdomstolen.