Arbetsrätt

Centerns Martin Ådahl: En historisk dag

Martin Ådahl, Centerns chefsekonom. Foto: Jessica Gow / TT-Bild

Tydligt utökade undantag från turordningsreglerna och lägre kostnader vid uppsägningar. Nu är direktiven spikade i den statliga utredning som ska se över arbetsrätten. – En historisk dag för svensk arbetsmarknad, säger Centerns chefsekonom Martin Ådahl.

Publicerad

I enlighet med januariavtalet, överenskommelsen mellan regeringen och Centern och Liberalerna, levererar nu regeringen en av de första större punkterna _ att tillsätta en utredning som ska se över delar av arbetsrätten.

Ingenting som Socialdemokraterna gör vågen för, men direktiv som i intensiva förhandlingar har arbetats fram tillsammans med C, L och MP.

– Det här är smärtsamt för oss, säger Ylva Johansson men poängterar att regeringen nu lever upp till avtalet med samarbetspartierna.

Desto gladare är L och C. Ny bryts systemet där de som står längst från arbetsmarknaden får titta på, resonerar Martin Ådahl. Dagens system bygger på stelbenta regler som försvårar för småföretag att anställa, enligt honom.

– Debatten har fastnat historiskt just på grund av att man inte kunnat vad praktiken av de här reglerna är, nämligen att de som har det allra tuffast på arbetsmarknaden hamnar allra längst bort.Vi har hamnat i ett läge där ingen vågar säga att systemet inte fungerar, säger Ådahl.

I direktiven som regeringen i dag beslutar om står bland annat att utredaren, justitierådet Gudmund Toijer, tydligt ska föreslå utökade undantag från turordningsreglerna, sist in först ut, vid uppsägningar. Om de ska gälla alla företag eller bara mindre står inte i direktiven, enligt Ylva Johansson.

– Det är någonting som utredaren får ta ställning till.

Samtidigt ska det anges i lag hur arbetsgivarna ska ta större ansvar för de anställdas kompetensutveckling och förmåga till omställning vid personalneddragningar.

Andra saker som utredningen ska komma med förslag kring gäller att det ska bli billigare för mindre företag att säga upp anställda. Det kan enligt Ylva Johansson handla om att arbetsgivare inte ska behöva betala lön vid långvariga tvister som hamnar i Arbetsdomstolen.

Dessutom ska anställningsskyddet ses över, för att skapa en bättre balans mellan olika typer av anställningsformer.

Medskicket till arbetsmarknadens parter är att de själva kan avtala fram villkor på de här punkterna. Då backar regeringen tillbaka och gör deras förslag till lag.

Fack och arbetsgivare har också satt i gång egna förhandlingar, de privata och de offentliga parterna var för sig. På något vis bör reglerna bli lika.

– Det kan inte vara olika i lag, säger Ylva Johansson.