Arbetsrätt

Bolag anklagat för sexuella trakasserier vill slippa AD-förhandling

Målet har funnits i Arbetsdomstolen i ett års tid. I dag när det var dags för huvudförhandling fanns det en öppning för en förlikning. Domstolsledamöterna fick vänta medan rättssekreteraren agerade kurir mellan parterna.

Publicerad

Kommunal hade stämt ett städbolag och Almega Tjänsteförbunden för diskriminering. Arbetsdomstolen skulle ha hållit huvudförhandling i dag, tisdag, med början klockan 9.00. Men då var domssalen tom. Arbetsgivarparterna befann sig fortfarande bakom stängd dörr i sitt förberedelserum, arbetstagarparterna i sitt.

Rättssekreteraren Tobias Bergkvist gick från det ena rummet till det andra och tillbaka igen. Lag & Avtal fick veta att det pågick diskussioner. Domstolsledamöterna väntade på andra sidan domsalen. Två dagar är inplanerade till den här huvudförhandlingen. Rättens ordförande Cathrine Lilja Hansson kommer då och då över till sekreteraren för att höra hur det går, schemat riskerar ju att spricka.

Enligt huvudförhandlingsplanen skulle en halvtimmes ljuduppspelning göras från mötet den 24 juni 2013 mellan den trakasserade anställda och vice vd. Det var under det mötet Kommunals medlem gjorde klart att vice vd:s agerande var olämpligt och obehagligt.

Det olämpliga agerandet började enligt stämningsansökan redan under anställningsintervjun 2011 när vice vd, som också är gift med vd:n, ställde närgångna frågor om den intervjuades privatliv och gav henne komplimanger för hennes utseende. Det fortsatte sedan efter att hon blivit anställd som städkonsult. Bland annat undrade vice vd:n när hon förlorade sin oskuld och när hon fick sin första mens.

Han ringde henne också flera gånger efter arbetstid för att höra hennes vackra röst.

Omkring ett halvår efter att städaren anställdes blev hon teamledare. Hennes utökade ansvar gjorde att hon oftare var ensam på kontoret med vice vd:n, som då började trakassera henne även fysiskt.

Han rörde flera gånger vid hennes bröst och rumpa, och vid ett tillfälle tryckte han sitt underliv mot hennes rygg när han skulle hjälpa henne att stänga ett fönster. Efter att hon pratat med sina arbetskamrater fick hon veta att även andra utsatts för närmanden, och att en tidigare anställd hade anmält vice vd:n för sexuellt ofredande året innan.

Till slut blev arbetssituationen så psykiskt påfrestande för teamledaren att hon sjukskrevs några veckor för arbetsrelaterad stress. Det var när hon återvände till arbetet som hon hade det där samtalet med vice vd:n.

Han lyssnade och förnekade ingenting, men några dagar senare blev hon av med sin teamledartjänst och fick återgå till enbart städarbete. Det trots att hon vid tillfället var gravid och hade problem med foglossning, vilket företaget kände till.

Strax därefter polisanmälde städaren vice vd:n för sexuellt ofredande. I samband med anmälan sjukskrevs hon för akut stressyndrom.

Det lutar åt att det blir en förlikning men domstolsledamöterna är inte hemskickade än, säger Tobias Bergkvist. Sedan går han och Cathrine Lilja Hansson uppför trappan till något av sammanträdesrummen på nästa våningsplan.

Arbetsgivarparterna följer efter och en stund senare också arbetstagarpartens ombud. Maria Fridolin, förbundsjurist hos LO-TCO Rättsskydd kommer en kvart senare ner igen, antagligen för att konferera med sin klient, som sitter kvar i förberedelserummet. När Maria Fridolin kommer ut från förberedelserummet säger hon att det i alla fall inte blir någon huvudförhandling i dag.

Men än finns ingen förlikning på plats.

Kommunal har krävt sammanlagt 250 000 kronor i diskrimineringsersättning till städaren. Förbundet anser att bolaget har brutit mot tre paragrafer i diskrimineringslagen; vice vd har utsatt städaren för sexuella trakasserier, bolaget har inte vidtagit några åtgärder trots att man känt till anklagelserna, och slutligen har bolaget utsatt städaren för repressalier efter att hon avvisat och påtalat trakasserierna.