Arbetsrätt

Beslut: Lex Laval strider mot strejkrätten

LO och TCO får medhåll från den Europeiska sociala kommittén. Jo, Lex Laval kränker förhandlingsrätten och strejkrätten i den Sociala stadgan och missar att skydda utländska arbetstagare från att behandlas sämre än inhemska.<br>- Det här visar att EU-domstolens Lavaldom är feldömd, säger Samuel Engblom, TCO:s chefsjurist.

Publicerad

Efter att EU-domstolen kommit fram till att Byggnads och Elektrikernas stridsåtgärder mot Laval på skolbygget i Vaxholm stred mot den fria rörligheten ändrades bland annat utstationeringslagen och Lex Laval kom till. LO och TCO klagade på lagändringarna till Europeiska sociala kommittén i juni förra året.

Efter att klagomålet utretts och regeringen har fått svara fattade kommittén sitt beslut i somras, den 3 juli. Att det blir offentligt först nu beror på att kommitténs beslut sedan ska gå via Europarådets ministerråd.

Europeiska sociala kommittén har alltså beslutat att Lex Laval strider mot strejkrätten och mot förhandlingsrätten (artikel 6 paragraferna 2 och 4 i Europarådets sociala stadga) med 13 röster mot en. Dessutom har kommittén kommit fram till att lagen hindrar utländska arbetstagare att få samma villkor som inhemska arbetstagare, vilket står i strid med artikel 19, paragraf 4 a och b. I den frågan är kommittén helt enig med 14 av 14 röstberättigade.

- Kommittén går helt på tvärs mot EU-domstolens idé att de utstationerade inte behöver likabehandlas, säger Samuel Engblom.

Arbetsrättsprofessor Birgitta Nyström som sitter med i expertkommittén fick inte rösta, eftersom hon är från det land klagomålet gällde. Kommittén består alltså av 15 oberoende experter utvalda från Europarådets 47 medlemsländer.

Rätt att klaga har icke-statliga organisationer som fackförbund och arbetsgivarförbund. Från svenskt håll är klagomålen få, trots att Sverige var en av initiativtagarna till Europarådet, menar Birgitta Nyström. Svenskt Näringsliv klagade tidigt på Byggnads granskningsarvoden. Nu är det arbetsmarknadsministerns sak att se till att Lex Laval rättas till. Men om arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson skulle strunta i beslutet väntar inga sanktioner.

Regeringen har i sitt svar till kommittén hänvisat till den sittande parlamentariska Lex Laval-utredningen.

- Vi ska ha möte i morgon och då tar vi med oss det här beslutet, säger Samuel Engblom som sitter med för TCO i utredningens referensgrupp.