Arbetsrätt

Belönad - sedan kränkt, kritiserad och uppsagd

Foto: Colourbox

Först fick systemutvecklaren påökt – sedan sades han upp för att han gjorde för lite. Däremellan blev han offer för de arbetsmiljöproblem som fanns och finns på arbetsplatsen. Vision har nu stämt hans arbetsgivare till Arbetsdomstolen.

Publicerad

Det började bra. Han har arbetat som programmerare, systemutvecklare och datakonsult sedan 1999. Den 16 april 2012 anställdes han som systemutvecklare på webbenheten inom Helsingborgs stadsledningsförvaltning. Utvald efter två intervjuer, där han gjorde klart vilka program han behärskade och vilka han skulle behöva lära sig, och ett programmeringstest.

Några veckor innan hans provanställning automatiskt skulle ha omvandlats till fast tjänst bestämde kommunen att tillsvidareanställa honom och ge honom 1000 kronor i löneförhöjning. Ett halvår senare efter ett mycket positivt lönesamtal fick han ytterligare 600 kronor i löneförhöjning.

Men det har funnits och finns fortfarande, enligt Vision, stora arbetsmiljöproblem på arbetsplatsen, vilket medarbetarundersökningar har visat. Problemen har främst handlat om att en medarbetare uttryckt sig kränkande och nedsättande mot sina kolleger. Systemutvecklaren har fått höra att ingen ville ha honom på arbetsplatsen, att han var för dålig och att hon inte skulle följa med på ett evenemang om han också skulle komma. Många gånger har han fått kränkande tillmälen och odugligförklaringar inför resten av arbetsgruppen.

Ledningen har inte satt stopp för det här beteendet och det har också lett till att flera medarbetare slutat. Av medarbetarundersökningen 2014 framgick att chefen är dålig på att hantera oegentligheter och konflikter, skriver ombuden i stämningsansökan.

Sommaren 2013 infördes ett nytt tidrapporteringssystem. Hans chef konfronterade systemutvecklaren sedan varje gång han inte nådde upp till sin kvot av "kodning". Hans två kolleger blev inte konfronterade på samma sätt. Han upplevde att han var kontrollerad på andra sätt också och att det inte heller gällde kollegerna.

I november 2013 fick han i efterhand veta att en konsult anlitats för att i hemlighet titta på om han arbetade för sakta. De andra kände till detta.

Den 5 mars 2014 sjukskrevs systemutvecklaren för första gången. Han var sjuk en vecka, men sjukskrevs igen den 21 mars för förstagångsdepression som hade koppling till arbetsplatsen. Så fortsatte det med ytterligare kränkningar varvat med sjukskrivningar.

I oktober 2014 gjorde han en arbetsskadeanmälan som chefen rev itu.

Systemutvecklaren varslades och sades sedan upp den 13 november 2014 utan att kommunen först, enligt förbundet, hade gjort vad den kan för att omplacera honom. Ombud är Visions förbundsjurister Åsa Tillberg och Mikael Ruukel.

Mål A 154/15

Vision stämde den 9 november Helsingborgs kommun till Arbetsdomstolen och kräver att uppsägningen av systemutvecklaren ska ogiltigförklaras och att han ska få 125 000 kronor i allmänt skadestånd.