Arbetsrätt

Avstängda läraren får stöd av kollega

- På S:t Petri gymnasium i Malmö har en ohelig allians ingåtts, skriver den tidigare anställde läraren sedan hans kollega blivit avstängd efter diskussioner om betygssättning. Foto: Jorchr/Wikipedia

Läraren som är avstängd från undervisningen och hotas av uppsägning av personliga skäl efter betygsbråk får nu stöd av en tidigare kollega.<br/>- På S:t Petri gymnasium i Malmö har en ohelig allians ingåtts. Man har åsidosatt kunskapskravet för att möjliggöra höga betyg.

Publicerad

Det är i en debattartikel i Sydsvenskan som Daniel Lindqvist kommer till David Nilssons försvar. Daniel Lindqvist skriver att han under de första veckorna på skolan bländades av utanpåverket, av de trevliga ungdomarna och bemötandet.

- Men snart började en unken kultur visa sig. En kultur som andades Lundsberg där man hyllade vissa grupper av elever och lärare, på bekostnad av andra. Elevkåren hade alldeles för stort inflytande, både gällande sociala relationer och skolans struktur.

- Det är inte längre kunskapen som är det viktiga, utan att eleverna får höga betyg. Skolledning och elever har ingått en allians. En allians som håller lärare gisslan och där professionen får stå tillbaka för goda resultat. En lärare som vill jobba kvar på skolan måste indoktrineras i tänket och anpassa sig, annars blir livet svårt för hen, skriver han.

Daniel Lindqvist anser att alliansen måste brytas för att kunskapsföraktet ska dö och för att lärarna ska återfå sin stolthet.

- Jag föll för trycket från elever, föräldrar och skolledning och satte betyg som inte motsvarade uppvisade kunskaper. Elevernas kunskaper nådde inte kraven för de högsta betygen men jag orkade inte ta fajten. Jag var inte beredd att offra mer av min fritid, min hälsa, mitt liv. Jag hade inte den kraft som David Nilsson har. Jag lämnade, men han stannade kvar och kämpade för kunskapen och rättfärdigheten, skriver han i Sydsvenskan.

Malmö stads skäl för uppsägning

Malmö stad uppger att läraren ska sägas upp av personliga skäl.

Stadens personalpolicy säger att "medarbetare ska bidra till en god arbetsmiljö" och arbetsgivaren anser att han bryter mot detta samt har "starkt negativt påverkat arbetsmiljön".

Malmö stad ger, enligt Sydsvenskan, följande exempel:

• Läraren vägrar uttala sig i en gruppdiskussion när rektorn är närvarande.

• Läraren uppger att han kan gå till medierna med vad som sägs i de pedagogiska diskussionerna.

• Han vill diskutera betygssättning under en klasskonferens, varpå kollegor uppges känna sig illa till mods.

• Han uteblir från några möten, vilket betecknas som arbetsvägran.

• Han uppges försvåra "direkt arbetsledning" genom att kräva fackligt ombud vid alla möten.

• Läraren har "bristande kompetens" inom betygssättning och arbetsgivaren "kan inte garantera rättssäkerheten".

Källa: Sydsvenskan