Arbetsrätt

”Arbetsrätten handlar också om mänskliga rättigheter”

”Inom arbetsrätten jobbar man med människor och stöttar så att det blir rätt och riktigt. Min drivkraft är att man ska få en schysst behandling av sin arbetsgivare.”

ANSTÄLLNINGINTERVJUN. Ullika Dalén är ny förbundsjurist på arbetsrättsenheten på LO-TCO Rättsskydd. – Här kan man jobba med tvister och mål som täcker hela arbetsmarknaden.

Publicerad

LO-TCO Rättsskydd ägs av LO och TCO. Byrån har cirka 46 anställda och är specialiserad på att driva processer i domstol för de fackliga medlemmarna. Ullika Dalén har redan jobbat en period på Rättsskyddet.

– Huvuduppgiften är att processa. Men jag ska även hålla utbildningar och vara kontaktperson för något förbund, men vilket är inte klart ännu.

Varför slutade du och varför började du igen?

– Då ville jag ha mer erfarenhet från förbund. Nu ville jag processa mer i domstol.

Vad saknade du?

– I domstolen ställs allt på sin spets. Det är spännande och utmanande: ”Kommer jag att lyckas med vittnesförhören?” som är det svåraste momentet.

Vad är roligast?

– Processa är inget självändamål. Det kan vara bra att lösa saker före tvisteförhandlingar också. Men ibland är det viktigt att stå upp för sin sak, och i vissa fall krävs det för att driva utvecklingen framåt.

Vad tar du med dig från förbundsåren?

– Det är bra att ha varit med i några avtalsrörelser och veta hur avtalen förhandlas fram, när man processar om tolkningen av kollektivavtal.

Var arbetsrätt självkart?

– Nej. Jag var mer inne på mänskliga rättigheter. Men efter att jag jobbat ett tag på DO och sett fler arbetsmarknadsärenden insåg jag att arbetsrätten också handlar om mänskliga rättig­heter.

När du var på Akademikerförbundet föreslog ni att det skulle bli en särskild DO för arbetslivet. Vad säger du nu?

– Det finns många diskrimineringsfrågor som är specifika för arbetslivet. Det behövs någon som kan det området. Jag tror att mörkertalet i samband med anställningar är stort.

Nya domar från AD har handlat om utflyttning av statliga jobb, barnmorskors möjlighet att neka att utföra abort, hamnarbetare och arbetsvägran. Är arbetsrätten extra intressant nu?

– Ja, det har hänt mycket. Men det var kanske ännu mera spännande att vara med på 70- och 80-talen, när alla arbetsrätts­lagarna kom. Då gällde många mål rättsfrågor, de drevs för att veta vad som gällde. Nu, när det gäller Las, är det mindre rätts­frågor och mer bevismål.

Vad händer med arbetsrätten framöver?

– Frågan är vad som händer efter valet med Las, turordningsreglerna och diskussioner kring personliga skäl och arbetsbrist. Det är en oerhört viktig fråga. Alliansen vill lägga större vikt vid kompetens. EU-rätten och internationella konventioner spelar också större roll.

Karriär

1996

Förbundsjurist på Lärarförbundet.

2002

LO-TCO Rättsskydd.

2005

Förbundsjurist på Unionen.

2012

Chefsjurist på Akademiker­- förbundet SSR.