Arbetsrätt

AD: Förflyttningen inget straff

Det var rätt av Södertälje sjukhus att förflytta en undersköterska från intensivvårdsavdelningen till en annan klinik. Förflyttningen av den så kallade visselblåsaren var inte ett straff för hans uttalanden i medierna om att det fanns främlingsfientlighet på intensivvårdsavdelningen, anser Arbetsdomstolen.

Publicerad

Enligt arbetsgivaren hade undersköterskan sedan en tid haft konflikter med en del av personalen på intensivvårdsavdelningen vid sjukhuset. Konflikterna förvärrades efter att undersköterskan medverkat i SVT-programmet Debatt vintern 2009. Där berättade han om den främlingsfientlighet som han upplevde fanns på avdelningen.

Uttalandena ledde till att relations- och samarbetsproblemen förvärrades. Undersköterskan spelade även bland annat in samtal med arbetsledningen med dold mikrofon. Delar av ljudbanden spelades senare upp under rättegången av arbetsgivarsidan för att visa på undersköterskans samarbetsproblem. Arbetsgivaren bedömde att de uppkomna samarbetsproblemen inverkade negativt på patientsäkerheten och beslöt att förflytta undersköterskan till den geriatriska kliniken. 

Fackförbundet Kommunal lade in ett tolkningsföreträde enligt paragraf 34 i medbestämmandelagen och gjorde gällande att undersköterskan inte hade arbetsskyldighet på kliniken. Fackförbundet hävdade att förflyttningen var ett sätt att bestraffa undersköterskan för uttalandena i media. Sjukhuset hade heller inte gjort tillräckligt för att komma tillrätta med problemen som uppstod efter undersköterskans deltagande i tv, ansåg facket.

Men Arbetsdomstolen fastlår i domen att undersköterskan är skyldig att arbeta på den geriatriska kliniken. Sammantaget anser domstolen att utredningen visat att det blev ett sådant arbetsklimat på intensivvårdsavdelningen att det innebar en risk för patientsäkerheten. Därför var det också motiverat att förflytta undersköterskan. Domstolen finner inga belägg för att förflyttningen var en bestraffning för uttalandena i medierna. Enligt domen ska Kommunal betala 310 200 kronor i rättegångskostnader till Pacta och Södertälje sjukhus.

Dom och mål

Dom 15/11, Mål A 10/10.