Arbetsdomstolen
Utredaren: Blir inte fler tvister om företagshemligheter i AD
Behovet av större likheter kring företagshemligheter i de olika medlemsländerna ligger bakom det EU-direktiv som ska införlivas senast den 9 juni. Michaël Koch, tidigare ordförande i Arbetsdomstolen, har utrett hur det ska gå till i Sverige.
Ökad sekretess för företagshemligheter under förhandlingarna i domstol är en av få nyheter som följer av EU-direktivet, enligt utredaren Michaël Koch. Nytt är också att även information från exempelvis forskningsinstitutioner kan omfattas, att det av lagens definition dels ska framgå att sammanställningar kan vara företagshemligheter och dels tydligare framgå att en arbetstagares personliga erfarenhet inte är företagshemligheter.
– Sammantaget är det dock inga stora förändringar i och med direktivet, säger Michaël Koch.
I Michaël Kochs uppdrag ingick även att föreslå hur ett tidigare förslag om utökat straffansvar för anställda som röjer en företagshemlighet skulle kunna se ut.
Förslaget, som ursprungligen väcktes av alliansregeringen, föll 2013 efter kritik från lagrådet.
– När någon vandrar iväg med en företagshemlighet kan det i dag leda till skadestånd. Nu föreslås dessutom i vissa fall straffansvar. Det är en rejält stor förändring.
Även om straffansvaret gör att arbetsgivare oftare får vända sig till polisen tror inte Michaël Koch att det leder till någon förändring av antalet tvister i Arbetsdomstolen.
– Arbetsgivarna kan förstås även i fortsättningen ta den arbetsrättsliga tvisten i AD.
Att förslaget skulle göra att färre vågar berätta om oegentligheter på sin arbetsplats, som flera remissinstanser befarar, håller Michaël Koch inte med om.
– Om något är det nu tydligare att brottet och allvarliga missförhållanden inte är en företagshemlighet.