Arbetsdomstolen

ST-facket hävdar att uppsägning var ogiltig

En provanställd assistent hos Migrationsverket fick beskedet att hon var uppsagd. Men eftersom uppsägningen inte var skriftlig är den inte giltig, anser fackförbundet ST som stämmer myndigheten i Arbetsdomstolen.

Publicerad

Enligt lagen om anställningsskydd övergår en provanställning automatiskt till en tillsvidareanställning om inte arbetstagaren sägs upp. Och om en uppsägning inte går korrekt till gäller samma sak. Det anser Fackförbundet ST stämmer staten genom Migrationsverket för brott mot lagen om offentlig anställning och lagen om anställningsskydd.

Målet gäller en provanställd assistent som blivit underrättad om att hon blivit uppsagd, men inte fått ett skriftligt besked om detta.

- Målet är principiellt viktigt. Det måste få konsekvenser om man inte följer reglerna till punkt och pricka, säger förbundsjurist Joakim Lindqvist, till ST:s tidning Publikt.

Assistenten började sommarjobba vid en av Migrationsverkets förvarsenheter förra året. I höstas blev assistenten tillsvidareanställd med en inledande provanställning.

Assistenten hade hög sjukfrånvaro under hösten och i början av januari blev hon inkallad till sin chef som bad henne att skriva under en handling om att provanställningen skulle upphöra två veckor senare.

Migrationsverket har vid förhandling hävdat att handlingen både är en underrättelse och ett besked. ST anser däremot att handlingen bara kan uppfattas som en underrättelse.

Förbundet menar att Migrationsverket inte har iakttagit det skriftlighetskrav som stadgas i lagen om offentlig anställning. Eftersom assistenten inte fått något skriftligt besked om att Migrationsverket hade för avsikt att fullfölja avslutandet av provanställningen har inte anställningen upphört.

Enligt Joakim Lindqvist är det första gången som det absoluta kravet på en skriftlig uppsägning av en provanställning inom staten prövas rättsligt.

Förbundet yrkar i första hand på att assistentens anställning vid Migrationsverket består och att hon ska få full lön, 24 500 kronor i månaden, tills målet är avgjort i AD.

Om Arbetsdomstolen skulle finna att assistenten skiljts från sin anställning yrkar förbundet i andra hand på att uppsägningen förklaras ogiltig samt att Migrationsverket förpliktas att betala lön till assistenten, enligt ovanstående, och ett allmänt skadestånd för brott mot anställningsskyddslagen på 130 000 kronor.