Arbetsdomstolen

Medieföretagen: Journalist är inte ett yrke

Jonas Nordling, Journalistförbundets ordförande. Foto: Tor Johnsson

AD. Hur journalistens yrkesroll ser ut kom upp under förhandlingen om uppsägningen av en fotograf. – Medieföretagens ståndpunkt känns endast uttalad i syftet att vinna framgång i den aktuella tvisten och utan bäring på någon verklighet utanför rättegångssalen, säger Jonas Nordling, Journalistförbundets ordförande.

Publicerad

Som Lag & Avtal tidigare berättat har Journalistförbundet, SJF, har stämt Östgöta Media för brott mot Las.

Alla fotograferna på Norrköpings Tidningar sades upp i samband med en omorganisation 2016. Det gjordes utan att arbetsgivaren hade fullgjort sin omplaceringsskyldighet, hävdar SJF.

Almegas arbetsrättsjurist Roine Johansson, som representerade Medieföretagen och Östgöta Media, tog på onsdagen i sitt slutanförande upp skillnader mellan yrkesgrupperna inom journalistiken:

– Journalist är inte ett yrke. Redigerare är ett yrke, fotograf är ett yrke, reporter är ett yrke och en gång i tiden fanns det korrekturläsare på tidningarna, det var ett yrke. Att byta från fotograf till reporter är att byta yrke, sade Roine Johansson, enligt Journalisten.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling kommenterar uttalandet för Lag & Avtal:

– Medieföretagens ståndpunkt i Arbetsdomstolen känns endast uttalad i syftet att vinna framgång i den aktuella tvisten och utan bäring på någon verklighet utanför rättegångssalen. Vi tror inte det finns någon medieägare som i dag skulle hålla med Medieföretagens ombud, om att det föreligger tydliga och skarpa gränser mellan arbetsuppgifterna på en redaktion. Tvärtom betonas ofta vikten av mångsidig kompetens hos journalister, och det är många som efterfrågar medarbetare med kompetens som både skrivande och fotograferande journalister, och så vidare.

Vad ser du för konsekvenser om arbetsgivarsidan får rätt i denna dom?

– Domen är inte prejudicerande i någon egentlig bemärkelse, utan rör endast vår enskilda medlems kvalifikationer för de tjänster han gjort anspråk på. Fallet, oavsett utgång, innebär inte att andra journalister kommer att anses vare sig mer eller mindre kvalificerade för andra arbetsuppgifter. Oavsett utgång i målet hoppas vi dock att mediearbetsgivare i framtiden inte kommer ha samma fyrkantiga syn på medarbetare utifrån vilka specifika arbetsuppgifter journalisten haft, utan att man faktiskt måste titta på vad medarbetaren har för kvalifikationer i det enskilda fallet.