Arbetsdomstolen

Hon lämnar polisyrket efter AD-dom om bisyssla

Den 4 juli slog en oenig arbetsdom fast att bisysslan som ordförande i en förening för våldsutsatta kvinnor och män inte är förenlig med Jenny Eriksson yrkesroll. Foto: Mikael Kindbom

EFTER DOMEN. Att som polis ensidigt engagera sig för brottsoffer på sin fritid är inte tillåtet efter en dom i Arbetsdomstolen. Polisen Jenny Eriksson från Umeå har nu lämnat sina uppdrag och söker sig besviken bort från polisen.

Publicerad

Jenny Eriksson som Lag & Avtal rapporterat om tidigare nekades av sin arbetsgivare att som bisyssla vara ordförande i en förening för våldsutsatta kvinnor och män i Umeå som hon själv startat efter bittra egna erfarenheter. Arbetsdomstolen beslutade först intermistiskt att hon skulle få fortsätta med bisysslan i avvaktan på ett slutligt avgörande i domstolen.

Den 4 juli slog en oenig domstol till slut fast att bisysslan inte var förenlig med hennes yrkesroll. Det spelade ingen roll att Jenny Eriksson i sitt arbete som polisinspektör inte kommer i kontakt med brottsmisstänkta eller våldsutsatta personer. ”Redan det förhållandet att en polis på sin fritid engagerar sig ensidigt på det sätt J.E gör innebär, enligt Arbetsdomstolens mening, att det finns risk för förtroendeskada som inte är acceptabel” skriver AD.

AD grundar sina slutsatser på att polisen hanterar ärenden där det finns två partssidor som har direkt motstående intressen – den som varit utsatt för ett brott och den som är misstänkt för brottet. Då krävs det att Polismyndigheten agerar opartiskt.

Att engagera sig i den förening som Jenny Eriksson gjort innebär att ta parti för den ena sidan i ett brottmål och det anser AD är en bisyssla ”som till sin art är sådan att den typiskt sett riskerar förtroendet för opartiskheten i arbetet vid Polismyndigheten”.

I förlängningen menar AD att den som frivilligt agerar ensidigt på det här sättet på sin fritid också kan komma att påverka inte bara sitt eget utan också andras arbete vid Polismyndigheten. Därmed är risken för förtroendeskada hög. Att föreningsengagemanget är samhällsnyttigt saknar då betydelse.

Två ledamöter ville ge Jenny Eriksson rätt att ägna sig åt sin bisyssla. De pekade på att hon inte deltar personligen i föreningens verksamhet med stöd åt personer och utsatta och att risken är liten att hon kommer i kontakt med brottsmisstänkta eller våldsutsatta i sina arbetsuppgifter.

Polisförbundet som drivit Jenny Erikssons sak förlorar därmed och hon har som en konsekvens nu lämnat sina uppdrag i föreningen. Men bara tillfälligt som det verkar. Till Polistidningen säger hon:

”Under 13 år har jag burit min uniform med stolthet och trott att jag skulle vara polis fram till pension. Men nu slutar jag så fort jag hittat ett annat jobb”.