Arbetsdomstolen

Hon fick rätt – men ändå fel

Marie Jarnéus. Foto: Sonny Thoresen

AD-DOM. Hon tog striden som avslöjade bristerna i det statliga rekryteringsförfarandet. Marie Jarnérus gick miste om chefsjobbet i Arbetsdomstolen men skulle själv aldrig tumma på reglerna i sin nuvarande roll som arbetsledare.

Publicerad

Marie Jarnérus är kommissarien hos Polismyndigheten som med fackets hjälp förde begreppen förtjänst och skicklighet högst upp på agendan genom en prövning i Arbetsdomstolen. Hon var sektionschef för Nationella insatsstyrkan mellan 2010 och 2014. Efter att den nya Polismyndigheten bildats 1 januari 2015 sökte hon tjänsten som chef för Nationella insatsstyrkan.

Jobbet gick dock till en manlig kandidat, men Marie Jarnérus vände sig till Statens överklagandenämnd för en prövning av om rekryteringen gått rätt till. Nämnden kom då fram till att Marie Jarnérus var den mest meriterade och att hon skulle erbjudas jobbet.

Polismyndigheten såg inte nämndens beslut som ett bindande anställningsbeslut utan mer som en rekommendation till Polismyndigheten om att inom ramen för sin arbetsledning placera Marie Jarnérus på den aktuella posten. Och eftersom Polismyndigheten anser att överklagandenämnden inte råder över arbetsledningen ansåg den sig inte tvingad att följa nämndens beslut.

Marie Jarnérus valde då att med fackets stöd vända sig till AD som gick på arbetsgivarens linje.

I dag jobbar Marie Jarnérus som chef för polisens Regionledningscentral Syd och har anledning att fundera över hur rekryteringar ska gå till.

– Man borde ju förvänta sig att vi inom polisen gör rätt och sållar ut de bästa genom att hålla oss till förtjänst och skicklighet, men efter AD:s dom kan man anställa kompisar eller folk man gillar.

Polismyndighetens rekrytering till Nationella insatsstyrkan blev till ett uppvaknande för Marie Jarnérus, som dittills var bergfast övertygad om att statliga myndigheter bara höll sig till objektiva grunder i anställningsförfarandet.

– Jag blev ledsen. Här hade jag ett beslut från överklagandenämnden som min arbetsgivare plötsligt inte ville förhålla sig till.

Nu undrar hon hur andra poliser ska kunna lockas att söka tjänster och göra karriär inom polisen.

– Det känns svårt att motivera medarbetare att söka tjänster när de ändå vet att de kanske inte har en chans.

Men Marie Jarnérus menar också att det är en viktig fråga för trovärdigheten gentemot medborgarna att rekryteringarna går rätt till.

– Medborgarna ska veta att den som är skickligast och mest lämpligast ska få chansen.

Själv tvekar inte Marie Jarnérus om vad som är viktigt när hon söker personal i sin nuvarande roll som arbets­ledare.

– Det är förtjänst och skicklighet som gäller. Vi testar kandidater, intervjuar dem och tar referenser. Bara den som uppfyller kraven får jobbet.