Arbetsdomstolen

Efter hyvlingsdomen: Krav på ändring av Las

Lars-Sture Johansson.
Jari Visshed.
Tomas Undin.
Olov Östensson.
Susanna Gideonsson.

Tidstapp. Återkallade stämningsansökningar, fackliga krav på ändring av Las och oro för mer så kallad hyvling av tjänster. Det är effekter av den omdiskuterade domen i Arbetsdomstolen.

Publicerad

I slutet av november fattade Arbetsdomstolen, AD, ett beslut som många väntat på. Enligt AD gjorde arbetsgivaren, Coop Forum, rätt när de sänkte sysselsättningsgraden för flera anställda. Detta trots att de anställda skrev på sina avtal under protest.

– Det här är rent ut sagt för jäkligt! Nu är det fritt fram för arbetsgivaren att tvinga anställda att gå från heltid till deltid, sa Susanna Gideonsson, ordförande i Handelsanställdas förbund, i en kommentar på förbundets hemsida.

Dagen efter domen uppvaktade Handels företrädare för regeringen och pratade med S-politiker i arbetsmarknadsutskottet. Handels anser att det blivit tydligt att det finns en lucka i Las och kräver nu tillsammans med LO och Socialdemokraterna att lagen görs om.

På LO-TCO Rättsskydd analyseras domens konsekvenser.

– Vi blickar framåt och försöker se vad domen betyder för vår rådgivning. Men vi har ännu inte landat i hur vi ska gå vidare, säger Olov Östensson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd, och en av två som företrädde Handels i AD.

Tre stämningar som låg på Olov Östenssons bord har dragits tillbaka från AD, en från Handels och två från Kommunal. I ett liknande ärende hos Rättsskyddet pågår förhandlingar.

– Vi har haft möten internt och med Rättsskyddet. Det var inte självklart att vi skulle dra tillbaka våra stämningar. Men vi trodde inte att vi skulle vinna, säger Lars-Sture Johansson, förbundsombudsman på Kommunal inom vård- och omsorgssektorn.

Lars-Sture Johansson är förvånad över domen, men konstaterar att läget har klarnat.

– Nu vet vi i alla fall vad som gäller, och att skriva under ett avtal i protest spelar tydligen ingen roll längre.

Kommunal har haft ett antal lokala tvister som legat på is i väntan på domen. Hur de förhandlingarna går kan Lars-Sture Johansson inte säga i dagsläget. Han utesluter inte att Kommunal stämmer till AD igen.

– Vi får väl tänka efter när något liknande händer igen och ställa oss frågan: Kan vi driva ärendet på något annat sätt? Men där är vi inte ännu.

Han är orolig för domens konsekvenser.

– Tryggheten är borta och nu kommer det att bli ett hysteriskt kapande.

Efter domen har representanter från flera LO-förbund – Kommunal, Hotell- och restaurangfacket, Handels, GS, Seko och Fastighets – träffats. Ett första möte hölls före jul, berättar Jari Visshed, tredje förbundsordförande på Fastighetsanställdas förbund.

– Tanken är att analysera domen, dela erfarenheter och hitta strategier för att minska verkningarna av domen.

Fastighets fortsätter att driva hyvlingsfrågan i årets avtalsrörelse. I den förra till­sattes en partsgemensam arbetsgrupp för att se över omfattningen, men några resultat finns inte ännu. Jari Visshed vill helst se att hyvlingen tas om hand via kollektivavtalslösningar.

– Ett dilemma är att ingen av våra medlemmar vågar säga nej och riskera jobbet. Nu har vi bett våra lokalombudsmän att rapportera direkt till oss när de stöter på det här, säger Jari Visshed.

I AD företräddes arbetsgivaren, Coop Forum, av KFO. Domen var väntad och innebär inte att organisationens ambition om heltid och så hög sysselsättningsgrad som möjligt ändras, enligt KFO.

Inte heller på Svensk Handel är man förvånad över AD:s dom.

– Den tillför inget nytt och gör inte att vi förändrar något i vår rådgivning, säger Tomas Undin, förhandlingschef på Svensk Handel.

Enligt Tomas Undin överdriver fackförbunden problemen med hyvling.

– Vår uppfattning är att det är vanligare att de anställda fått högre sysselsättningsgrad under de senaste 15 åren.

Tomas Undin vill inte se några förändringar av Las i den här frågan och anser att arbetsbristsituationer hanteras mindre bra i en domstol.

– Man behöver snickra ihop lösningar utifrån de lokala förutsättningarna. Med lagstiftningen blir det för grovhugget.