Arbetsdomstolen
De nobbade poliserna: ”Det här är en rundgång i systemet”
POLISEN. – Det här är en rundgång i det juridiska systemet och vi kan inte göra någonting.Det säger Kristin Sylten som tillsammans med Lena Bergenstråle sökte två chefstjänster som utlystes på Nationella operativa enheten – och nu fråntas de rätten till en omprövning.
Den tredje kvinnan, Marie Jarnérus, sökte också en chefstjänst på samma avdelning och kom ända till Arbetsdomstolen. Men där tog det stopp den 25 april när AD slog fast att Polismyndigheten inte behövde följa beslutet från Statens överklagandenämnd om att Marie Jarnérus skulle erbjudas tjänsten.
Att Statens överklagandenämnd, vars beslut nu ifrågasätts efter Arbetsdomstolens avgöranden, skulle trotsa ett resningsbeslut från kammarrätten hade ingen av poliserna väntat sig.
– Det är verkligen jättekonstigt att nämnden gör ett slags överprövning av ett kammarrättsbeslut, tycker Kristin Sylten som kämpat i 2,5 år för att få den aktuella chefstjänsten.
Hon beskriver hela situationen som en rundgång, en juridisk återvändsgränd. Och nu anser hon att hon kommit till vägs ände.
– Vi kan inte göra mer när den här situationen uppstått. Det är en väldigt märklig situation.
Lena Bergenstråle liknar situationen vid ett slags moment 22.
– Det är frustrerande att man inte kan överklaga och få sin sak prövad.
Efter AD:s dom i polismålet ser Lena Bergenstråle sina möjligheter som uttömda.
– Nämndens beslut blir i fortsättningen bara rekommendationer. För den enskilde blir det poänglöst att överklaga om inte myndigheten i fråga efterföljer beslutet på frivillig väg.
Kristin Sylten är besviken, men betonar att hon inte är bitter och att hon trivs i sin nuvarande befattning.
– Jag har drivit detta för principens skull och för att Polisen är en rättsvårdande myndighet och inte ska riskera att anklagas för godtyckliga anställningar.