Arbetsdomstolen
AD: Rätt att säga upp polis som var ihop med kriminell
DOM. En polisassistent, som hade en kriminell partner, sades upp efter en säkerhetsprövning. Säkerhetsbeslutet i sig var inte saklig grund för att säga upp henne, men hennes sammantagna agerande innebär, enligt AD, en uppenbar risk för att skada allmänhetens förtroende.
Polismyndigheten sade i maj 2018 upp en polisassistent efter en säkerhetsprövning. Efter prövningen beslutade myndigheten att inte längre godkänna polisassistenten för säkerhetsklassat arbete och sade upp henne.
Arbetsdomstolen ger arbetsgivaren rätt: Det var rätt att säga upp polisassistenten.
I det här fallet utgör säkerhetsbeslutet i sig inte saklig grund för uppsägning, konstaterar AD. Därför prövade domstolen, vilket staten åberopade, de omständigheter som låg till grund för beslutet.
Polisassistenten hade en relation med en person som dömts till två och ett halvårs fängelse för bland annat vapenbrott, narkotikabrott och dopningsbrott.
AD konstaterar att polisassistentens relation med den kriminella anses innebära en risk för att hon skulle kunna hamna i en konflikt mellan hennes skyldigheter som polis och lojaliteten gentemot sin partner. Efter uppsägningen flyttade polisassistenten ihop med sin partner och de fick ett barn tillsammans.
På plats i AD:
Arbetsdomstolen konstaterar vidare att polisassistenten hade agerat för sin partners räkning under brottmålsprocesserna mot honom, till exempel letade hon efter bevismaterial för hans räkning. Det är enligt AD klart olämpligt och otillåtet.
Arbetsdomstolen anser att polisassistenten genom sitt agerande i samband med brottmålsprocessen på ett allvarligt sätt tidigare åsidosatt sina skyldigheter som polis till förmån för sin partner. Det finns inte befogad anledning att anta att hon aldrig skulle göra om något sådant, skriver AD.
Polisassistentens sammantagna agerande innebär, enligt AD, en uppenbar risk för att allmänhetens förtroende för henne som polis och för Polismyndigheten kan påverkas negativt. Hennes pålitlighet och förmåga att avhålla sig från agerande som kan riskera förtroendet för henne som polis och för Polismyndigheten kan ifrågasättas på ett sådant sätt att det finns grund för uppsägningen av henne, slår AD fast.
Polisförbundet ska betala myndighetens rättegångskostnader på 321 001 kronor.