Arbetsdomstolen

AD-domar om polisers bisysslor

Trafiksäkerhetsutbildning är tillåtet, men inte att sälja släpvagnar. Det visar Lag & Avtals genomgång av domar.

Bombtekniker fick rätt att ge körlektioner

En bombtekniker vid nationella bombskyddsgruppen i Stockholm hade som bisyssla att under sin lediga tid undervisa i säker och sparsam körning för ett trafiksäkerhetsföretag.

Utbildning i trafiksäkerhet är inte en av polisens uppgifter, men det är polisen som över­vakar trafik och utreder trafikolyckor. Polis­myn­digheten ansåg att det fanns risk att bisysslan kan komma att rubba förtroendet för annan arbetstagare hos Polismyndigheten eller skada myndighetens anseende. Arbetsdomstolen höll inte med, utan fattade beslut om att interimistiskt häva Polismyndighetens beslut.

Beslut 27/17, 26 april 2017.

Mål A 35/17.

Poliser fick verka i socialnämnd

Tre polisinspektörer i Västernorrland hade uppdrag som förtroendevalda politiker i socialnämnden på samma ort som de arbetade. Polismyndigheten fann i tre separata beslut 2009 att deras bisyssla var otillåten. Bisysslan bäddade för en intressekonflikt som kunde rubba förtroendet för polismännens opartiskhet i arbetet.

Det fanns också risk för att poliserna på grund av sekretess inom socialtjänsten underlät att rapportera brott, och risk för att de till följd av tillgång till sekretessbelagd information inom social­tjänsten otillbörligt påverkas till förutfattade meningar om enskilda eller deras anhöriga.

Arbetsdomstolen upphävde Polismyndighetens beslut eftersom graden av risk för förtroendeskada låg inom ramen för vad som bör tolereras. En ledamot var oenig.

Beslut 83/11, 9 november 2011.

Mål 178-180/09.

Polis förbjöds sälja släpvagnar

En polisman på en mindre ort arbetade med försäljning av släpvagnar och reservdelar. Att polismannen var trafikpolis med uppgift att bland annat kontrollera fordon var av särskild betydelse för bedömningen.

Enligt Arbetsdomstolen var det troligt att polismannen eller hans kolleger kunde stöta på en släpvagn som polismannen sålt. Därmed fanns en tydlig risk för att det från allmänhetens sida kunde uppfattas som att frågan om var en släpvagn är köpt kunde ha betydelse för polisens agerande och opartiskhet.

Arbetsdomstolen ansåg att det fanns klara risker för förtroendeskada och fann vid en samlad bedömning att bisysslan inte var förenlig med bestämmelsen om förbud mot förtroendeskadliga bisysslor.

Beslut 55/05, 25 maj 2005.

Mål A 75/04.

Polis fick fortsätta föreläsa om unga på internet

En polisinspektör arbetade med att utreda och granskad barnpornografiskt övergreppsmaterial samt brott i nära relation. Hösten 2012 ansökte han om tillstånd att föreläsa om farorna på internet i strävan att minska antalet ungdomar som utnyttjas. Polismyndigheten i Skåne gav sitt godkännande. Tre år senare blev sidoprojektet ett aktiebolag med polisinspektören som delägare. Polismyndigheten fann ingen anledning att ompröva tidigare beslut. Februari 2017 gjorde plötsligt Polismyndigheten en helt annan bedömning. Bisysslan ansågs inte förenlig med anställningen och polisinspektören uppmanades att avveckla verksamheten före sommaren.

Arbetsdomstolen ansåg att engagemanget i före­taget hade få beröringspunkter av betydelse för förtroendet för opartiskheten i arbetet. Risken för förtroendeskada bedömdes därmed vara så låg att den var acceptabel. Målet avskrevs.

Beslut 28/17, 26 april 2017.

Mål A 41/17.

Poliser fick släcka bränder och ge överlevnadskurser

Målet gällde två polisinspektörer som 2001 förbjöds att utöva sina bisysslor. En av dem ville arbeta som deltidsbrandman. Polismyndigheten ansåg att det fanns en uppenbar risk för att lojalitets- och intressekonflikter skulle uppstå till följd av de krav som ställs på en polisman även under dennes fritid.

Eftersom rapporteringsskyldigheten går före tystnadsplikten torde risken för en eventuell konfliktsituation snarare kunna vara ett problem för räddningstjänsten, menade Arbetsdomstolen.

Den andra polisen skulle sköta bokföring och förbereda matlagning till makens friluftsarrangemang och överlevnadskurser.

Arbetsdomstolen fann att det knappast kunde uppstå några påtagliga beröringspunkter mellan den planerade verksamheten och arbetet som polisman, hennes kolleger eller polisverksamheten där hon arbetade.

Beslut 108/04, 15 december 2004.

Mål A 107/03.

Yttrandefrihet gav polis rätt att blogga kränkande

År 2010 avskedades en polisinspektör i Skåne efter att ha bloggat under pseudonymen Radiobilspolisen Farbror Blå. Uppdiktade skrönor, hävdade polisen. Polismyndigheten skrev i sitt yttrande: ”Oavsett om berättelserna är självupplevda, återberättade eller påhittade konstaterar myndigheten att historierna väckt avsky och att många tagit anstöt.”

Myndigheten ansåg att bloggen återgivit situationer som för läsaren framstår som självupplevda och som ger läsaren intryck av att det inom polisen, under tjänsteutövning, är vanligt förekommande med grova sexistiska skämt och kränkande, respektlös behandling av såväl allmänhet som kolleger.

Arbetsdomstolen upphävde myndighetens beslut då en polisinspektör inte får avskedas för att han använt sin grundlagsskyddade yttrandefrihet genom att blogga bland annat om polisen på fritiden.

Beslut 74/11, 7 september 2011.

Mål A 156/10.