Arbetsdomstolen

Uppsägning av professor diskrimineringsbrott?

Arbetsdomstolen Foto: TT-Bild

Uppsägningen av en professor på Örebro universitet vidtogs för att hon anmält kollegan för sexuella trakasserier. Det hävdar Sulf som nu stämmer universitetet inför AD på nytt för brott mot diskrimineringslagen.

Publicerad

Lag & Avtal har rapporterat om fallet med professorn på Örebro universitet flera gånger, senast när universitetet den 31 oktober medgav den talan som Saco-S genom Sulf – Sveriges universitetslärare och forskare, väckte i AD två månader tidigare.

Då gällde det uppsägningen av professorn men striden var inte över för det. Sulf har nu stämt universitetet på nytt. Den här gången gäller det brott mot diskrimineringslagen. Förbundet begär sammanlagt 175 000 kronor i diskrimineringsersättning på grund av olika typer av repressalier som förbundet menar har drabbat kvinnan till följd av att hon anmälde en kollega för sexuella trakasserier.

Enligt stämningsansökan har en kollega med start våren 2017 utsatt professorn för både fysiska närmanden och meddelanden på Facebook. I ett meddelande ska kollegan ha skrivit ”ta inte illa upp, men jag misstänker att du får för lite smisk”.

Kollegan ska, också ha anpassat arbetstiderna till professorns tider och dröjt sig kvar på kvällar och jobbat helg. Han har vid ett tillfälle lagt armen om henne och strukit handen över hennes kind. Hon har varit så rädd att hon genom säkerhetsavdelnings försorg fått byta rum till ett annat hus.

Professorn har förgäves försökt få arbetsgivaren att agera genom att anmäla de påstådda sexuella trakasserierna. Universitetet kom i beslut fram till att uttalanden som kollegan medgivit varit ”olämpliga” men att professorn inte lyckats visa att hon utsatts för sexuella trakasserier. I ett andra beslut kom universitetet fram till att kollegans beteende var ”klumpigt” men att det inte utgjorde sexuella trakasserier.

Kvinnan har därefter begärt att få en lösning så att hon slapp arbeta med kollegan men ledningen motsatte sig detta och menade att hon ställde orimliga krav och måste respektera arbetsgivarens beslut.

Sulf anser att Örebro universitet borde ha kommit till slutsatsen professorn utsatts för sexuella trakasserier och kollegan borde ha informerats om att detta är oacceptabelt och förbjudet.

Istället beslutade universitetet de 29 november 2017 att det var professorn som utsatt kollegan för kränkande särbehandling genom att uttala sig nedlåtande om honom vid olika tillfällen. Därefter har universitetet upprättat en åtgärdsplan för professorn för att hon ska få förståelse för konsekvenserna av sitt beteende. Professorn menar bara att hon varit rädd och talat sanning om olika händelser.

I början av april varslades professorn om uppsägning av personliga skäl och den 20 juni sades hon upp.

Nu menar Sulf att professorn utsatts för repressalier på grund av dels att hon anmält trakasserierna och påtalat att universitetet handlat i strid med diskrimineringslagen dels att hon anses ha utsatt kollegan för kränkande särbehandling och genom den nämnda åtgärdsplanen.

Johan Schnürer, rektor för Örebro universitet, uttalar sig i en skriftlig kommentar om stämningsansökan för Lag & Avtal.

”Arbetsgivarverket företräder oss i ärendet och de anser att dessa anklagelser inte håller. Arbetsgivarverket anser att Örebro universitet har agerat enligt regelverket i denna beklagliga och mycket komplicerade historia”.