Arbetsrätt
Kameruner stämmer svensk "slavdrivare"
Kameruner är starka och bra, ansåg Skogsnicke AB och tog hit 16 män för att plantera skog 2011. Men de utlovade villkoren uteblev. Skuldsatta och avmagrade kräver två av dem nu skadestånd i Umeå tingsrätt.
- Tack vare att en av kamerunerna är medlem i facket, GS, kunde vi stämma bolaget till tingsrätten. Men vi samarbetar med advokaterna Sten De Geer och Kenneth Lewis som för talan för en av de andra kamerunerna som också stämmer bolaget, säger förbundsjuristen Bo Villner, LO-TCO Rättsskydd.
Bolagets vd tillika styrelse hade besökt och lärt känna Kamerun och kommit fram till att kameruner är bättre än andra för planteringsarbeten. Han rekryterade 16 planterare från Kamerun för planteringssäsongen i Sverige 2011. För att de skulle få arbetstillstånd fick Migrationsverket veta att anställningsvillkoren i vart fall inte skulle vara sämre än kollektivavtalets. Bolaget Skogsnicke i Vännäs anställde dem för perioden 5 maj till 5 oktober 2011 till en lön på 18 500 kronor i månaden och 200 kronor om dagen i traktamente.
När nu Bo Villner stämmer bolaget och dess vd och kräver totalt 417 163 kronor till en av kamerunerna, en 45-årig fembarnspappa som har gått med i facket GS, är bilden av arbetsvillkoren en helt annan.
Kamerunerna som bodde på madrasser på golvet utan sängkläder i en sal väcktes klockan 05.00 varje dag. De skjutsades ut till arbetsplatsen där de sedan arbetade utan raster fram till elvatiden på kvällen innan de skjutsades "hem" igen. Det var bara på söndagarna de fick sluta lite tidigare så att de hann handla mat för kommande vecka. Kläderna fick de tvätta för hand och skyddshandskar fick de bara ett par i början. Betalningen var en bråkdel av den utlovade.
45-åringen, som fick fortsätta jobba åt bolaget efter periodens slut och bli förman för de andra under 2012 års säsong, hade lånat pengar för resan till Sverige. Han har inte kunnat betala tillbaka pengarna varför skulden nu är större än när han reste.
Den andra stämningsansökan som Umeå tingsrätt fått in gäller en annan av de 16 kamerunerna, en 26-årig man som inte vågade gå med i facket på grund av hot från bolagets vd. Hans talan förs av stockholmsadvokaterna Sten De Geer och Kenneth Lewis.
- Vi har råkat få kontakt med just den mannen. Det är mycket möjligt att de andra kommer efter om de är kvar i Sverige fortfarande, säger Kenneth Lewis.
Kravet på skadeståndet till 26-åringen är något lägre, totalt 376 131 kronor, eftersom hans arbete var begränsat till de två säsongerna 2011 och 2012. Inte heller han har kunnat betala tillbaka de skulder han drog på sig för att kunna resa till Sverige. Det hårda arbetet och de svåra matförhållandena gjorde att både han och 45-åringen magrade cirka tio kilo. Ingen av dem vill heller möta vd i rättssalen eftersom han har hotat dem och deras anhöriga i Kamerun.